Now Reading:
Crimson Desert Preview
Full Article 5 minutes read

De GameAwards van 2020 zijn normaliter de plek om tussentijds wat nieuwe games te laten zien. Uit het niets kwam daar dit jaar een ongelofelijk toffe game tevoorschijn: Crimson Desert. In dit stuk vertel ik je meer over deze RPG in een MMO sausje. Specifiek noem ik het nog geen MMORPG, maar daar komen we later op terug.

5 minuten, zolang duurde de trailer van deze game. Geen voice over, geen uitleg, alleen maar gameplay waarin we prachtige locaties zagen, gigantische monsters en combat. Een unieke en nieuwe manier om kennis te maken met een nieuwe IP, en wat voor een gave manier was dit. Door de lange brede camera shots leek het meer op een National Geographic documentaire dan een game, tot de actie begon natuurlijk.

Een documentaire in plaats van een trailer, zo voelt het aan.

Crimson Desert brengt ons naar Pywel (jammer Black Desert online spelers, het is toch echt een aparte IP), waarin de open wereld zo groot is dat het eigenlijk nog nooit gezien is in een open wereld game. Al helemaal niet in een MMORPG. Omdat de schaal en de graphics zo ongelofelijk hoge kwaliteit zijn, is er (gelukkig in dit geval) voor gekozen om het hoogst waarschijnlijk een next generation exclusive game te maken. Alleen de PC, Xbox Series en Playstation 5 spelers kunnen van deze parel snoepen.

Grafisch de mooiste MMO ooit gemaakt, on par met games zoals Valhalla.

MMO?

Het unieke aan deze game is dat het op alle fronten op een singleplayer rpg lijkt. De combat lijkt zo uit Dragons Dogma, Assassin’s Creed of The Witcher te komen, iets wat we in MMO’s eigenlijk nooit zien. Daarnaast zijn alle quests gelinkt naar je eigen keuzes, elke quest is anders (in ieder geval, dat zeggen de makers) en ze hebben hiervoor gekeken voor inspiratie naar The Witcher 3. Daarnaast kun je de hulp inroepen van NPC’s, ook wel ‘mercenaries’ genoemt in deze game. Je vormt je eigen ‘mercenary company’, welke je opdrachten kunt geven tijdens combat en natuurlijk met je meegaan op avonturen.

Hoe dit zich vervolgens vertaald naar een MMO is lastig te zien, want zie je zometeen honderden mensen samen rond rennen met een hele groep zelfde characters, net als die van jou? Uit screenshots lijkt het alsof je met een x aantal personen een grote ‘quest’ of ‘dungeon’ kunt aannemen en deze vervolgens samen met het gezamenlijke legertje kunt uitgaan voeren.

Zoals je ziet, verschillende leiders (waarschijnlijk de spelers) met een groep mercenaries achter zich…

Het ziet er naar uit dat je tijdens je avonturen ook vijandige mercenaries kunt tegenkomen, echter wordt hier niet veel op in gegaan, dus ik heb het gevoel dat dit, net zoals in The Elder Scrolls Online, aan één of een paar PvP regio’s gebonden is.

Mijn gok is dat je de herbergen in dorpjes en steden zal moeten gebruiken om andere mercenaries uit te nodigen om samen te gaan rondlopen. Denk aan hoe dit ook werkt in Monster Hunter World, een MMO maar ook direct een singleplayer game. Ik denk dat ze bij Crimson Desert het exact dezelfde manier gaan aanpakken.

Van kleine dorpjes tot grote steden, van woestijnen tot de koude bergen in het noorden.

Graphics

Mijn god, de graphics. Crimson Desert lijkt EINDELIJK de game te zijn waar ik al jaren op hoopte. Een gigantische open wereld, realistische afstanden en grafisch van het hoogste niveau mogelijk. Levende dorpjes en steden, kastelen die worden belegerd, grote woestijnen tot de hoge sneeuw valleien in het noorden. Deze game laat alles in de prachtigste grafische kwaliteit ooit zien.

Animaties zijn spot on, textures zijn van het niveau Valhalla, characters zien er zeer realistisch uit en tsja… Ray Tracing is toch wel echt heel erg lekker om van te snoepen. Woorden kunnen niet beschrijven wat ik bedoel, dus bekijk hieronder de screenshots zelf!

Verwachting

Ik verwacht dat deze game het pareltje gaat worden voor RPG fans dit jaar (en de komende jaren). Een unieke kijk op het MMO en singleplayer gedeelte zal wellicht de standaard zetten voor toekomstige games in dit genre. Alles deed mij denken aan een mix van The Witcher, Valhalla, Dragon Age, Two Worlds en Gothic. Dat is in mijn ogen echt het grootste compliment die ik kan geven.

De grootte van de wereld van Crimson Desert en de hoge kwaliteit van de graphics laat daarnaast zien waar de nieuwe generatie consoles nou echt voor bedoeld is: gaming zoals we het nog nooit op het grote beeld hebben gezien. Daarnaast geeft het eindelijk de mogelijkheid om echt je eigen ding te doen, ongeacht of je samen of alleen je in deze wereld begeeft. Één vriend kan wellicht met zijn party aan het jagen zijn op bandieten in de woestijn, terwijl een ander juist een serpent bevecht op de sneeuwtoppen van de bergen 20 kilometer verderop. Alles in real time, zonder loading screens, in dezelfde wereld. Als het bedrijf dit kan waarmaken, denk ik dat deze game een grote kans heeft om GOTD (Game of the Decade) te worden…


Meng je in het gesprek/in de discussies op:

Input your search keywords and press Enter.