To Infinity... and Beyond!
Now Reading:
Tomb Raider (2013) – Refresh
Full Article 4 minutes read

Lara Croft is net afgestudeerd als ze samen met de kapitein van de “Endurance” een deal aangaat om samen op zoek te gaan naar het afgelegen Japanse koninkrijk “Yamatai”. Volgens vele legendes werd het geleid door een sjamaan genaamd “Himiko”. echter heeft deze sjamaan duistere krachten. Als ze schipbreuk leidt, verandert alles, zal ze het overleven en haar vrienden terug vinden of zal ze nooit meer terugkeren naar huis… Tomb Raider is terug en beter dan ooit tevoren!

Spelwereld

Zoals al eerder aangegeven speelt het volledige verhaal zich af op het eiland Yamatai, beheerst door een duister sjamaan. Vrijwel alles is duister en somber. In vergelijking met de andere Tomb Raider games is Lara hier dus een stuk jonger en draagt zij in plaats van het korte broekje, een lange cargo broek. Wat we allemaal wel gewend zijn in de Tomb Raider games zijn de puzzels. Nou hier zijn er ook genoeg, soms makkelijk en soms ben je echt wel even bezig met hersenkrakers. Het brengt dan ook weer wat variatie in je dag, wat schieten, klimmen (soms duizend keer vallen) en puzzelen. Natuurlijk ben je niet alleen op het eiland, je hebt namelijk vrienden en helaas ook vijanden in alle hoeken en gaten.

Gelukkig is Lara een badass die is nergens bang voor is en krijgt ze de vijanden wel klein. Je kan er voor kiezen lekker snel te gaan lopen en klimmen en iedereen ondertussen neer te knallen of je gaat sluipend door het spel. Al is het met sommige stukjes echt de bedoeling dat je slechteriken afschiet, dan heeft sluipen dus geen zin. In elk gebied zitten ook rustplaatsen, ofwel kampvuren, hier kan je het spel opslaan en in het menu je wapens en skills upgraden.

Het spel is bloederig en vies. En dat is precies wat Tomb Raider nodig had!

Missies

Naast het hoofdverhaal zijn er ook veel side missions. Vaak moet je deze ook doen om verder te kunnen met het hoofdverhaal. Soms zijn de side missions zo makkelijk dat je er zo doorheen stuift en soms zijn ze zo moeilijk dat je echt geen benul hebt wat je ook alweer aan het doen was.

Andere missies kan je later doen of moet je zelfs later doen omdat je wapens dan net weer niet goed genoeg zijn ge-upgrade om bepaalde gebieden in te gaan.

Bogen of geweren… de keus is aan jou!

Wapens en uitrusting

In het begin van het spel heb je eigenlijk vrij weinig, je jat een pistool van een slechterik. Naarmate je verder in de game komt vind je een boog en een voorwerp wat door moet gaan voor een mes. Met geluk vindt je echte automatische geweren en andere moderne wapens.

Dit keer is het wel leuk dat je echt je wapens moet upgraden, tombes moet vinden om de speciale upgrades te vinden voor je boog, sawed off shotgun, mes, pistool, pickaxe. Ga zo maar door. Door spullen te verzamelen die in kratjes zitten kun je ook je wapens wat upgraden, ook sommige attributen die je vind tijdens je reis kun je daarmee upgraden.

Lara heeft er nog nooit zo realistisch uitgezien!

Jagen

Ja, zelfs in Tomb Raider moet je jagen. Dat was nieuw voor mij maar vind het wel echt super leuk om te doen. In elk gebied zit weer een speciaal dier, als je die weet te vinden en weet te doden dan kun je weer upgrades krijgen voor je outfit en soms uitrusting. Zo heb je bijvoorbeeld herten, wolven (die ineens uit het niets op je af springen waardoor je best wel even kan schrikken), vogels, krabben, konijnen. Noem maar op. Vogels zijn super handig voor het krijgen van veren, die je weer nodig hebt voor je pijlen. Alle dieren die je afmaakt geven een bepaald aantal XP. Het is niet heel veel maar wel erg nuttig.

Op het eiland blijken veel meer overlevenden te zijn van vorige vliegtuig en boot crashes. Ze noemen zich de Solarii en vereren de “Zonnegodin”. Wanneer nieuwe overlevenden aanspoelen worden ze gerekruteerd door de Solarii, of vermoord en geofferd aan de zonnegodin. Het eiland wordt geteisterd door onnatuurlijke stormen en alle pogingen om van het eiland af te komen zullen hierdoor mislukken. Waar komen die stormen toch vandaan en waarom kan er niemand van het eiland af?


Meng je in het gesprek/in de discussies op:

Tomb Raider (2013)

Tomb Raider brengt je terug naar de jongere jaren van Lara Croft en geeft dus ook goed weer hoe ze nou uiteindelijk d 'Tomb Raider' is geworden (of zoals ik het wel eens zeg, de vrouwelijke Indiana Jones). Lara is dan wel wat minder schaars gekleed maar dat neemt niet weg dat ze nog best een sexy karakter is en de stem actrice is ook super goed gekozen. De game zelf kan je vrij snel uitspelen, maar dat is vooral de story, als je alle collectibles nog wil hebben en alle tombes dan ben je nog wel eventjes zoet. Of je nou dol bent op boogschieten, lekker rennen met een shotgun, of liever een AK gebruikt, voor iedereen is er wat wils.

8.0
TOTAL SCORE
 • Verhaal en missies
  9
 • Content en omgevingen/levels
  8
 • Gameplay en Mechanics
  7
 • Graphics en Animaties
  8
 • Muziek en geluiden
  8
Input your search keywords and press Enter.